Tips

Parkeringsbroms

Tycker du att det kan vara knöligt att parkera en fullastad cykel. Det brukar ju inte fungera att parkera med det vanliga cykelstället så man måste luta mot något. Lutar marken lite eller mycket vill cykeln absolut inte stå kvar och vill gärna rulla ur läge. Här är en mycket enkel och simpel lösning. Vi har alltid remmar med snabbspännen som vi kan låsa bromsarna med. Sén står cykeln mycket stadigt.


Snurrande styre

Ett annat problem som ofta uppstår när man skall parkera en fullt lastad cykel med cykelstället, är att framhjulet vrider sig (normalt åt vänster dit cykeln lutar) och att den därmed lätt ramlar ikull. För att förhindra detta har jag en snodd eller helt enkelt ett snöre fastsatt på ramen och när jag parkerar med cykelstället fäster jag snodden i styret så att det inte kan vrida sig. Fiffigt eller? Det fungerar i alla fall mycket bra.


Cykeltransport

När vi reser med tåg eller flyg och skall ha med cyklarna använder vi väskor som är tillräckligt stora (längd 1,5 m) för att ta hela cykeln. Det enda vi behöver göra är att plocka av pedaler, framhjul och vrida styret. (Om cykeln skall skickas på flyg skall man absolut också säkra framgaffeln med en distans, där hjulet satt. Annars är risken stor att gaffeln kan bli hoptryckt vid lastning). Sedan är det bara att stoppa ner cykeln i väskan.

Hittills har det inte varit några problem att ta väskorna på tåget som vanligt bagage och utan extrakostnad, varken på nattågen eller dagtågen. Konduktörerna har varit mycket hjälpsamma och vid flera tillfällen ordnat så att vi fått ställa in dem i en tom cupé.
Enda nackdelen är att om man skall börja på ett ställe och sluta på ett annat så måste väskorna transporteras på cykeln, eller skickas med tåget. De väger c:a 4 kg/st.


Tälttorkning

Ganska ofta när man skall packa tältet på morgonen kan hela tältet vara torrt, men botten fortfarande fuktig eller rent av blöt, p.g.a. fukt underifrån. Ett smart sätt att mycket snabbt torka tältet är att spänna upp det som bilden visar. Förutsättninen är förstås att tältet är av typ tunneltält eller annat tält av typ självstagande.


Lätt campingstol för cyklister

Varför skall vi cyklister krypa omkring och sitta på backen när vi skall äta som grottmänniskorna gjorde (troligen) för tusentals år sedan när det finns en så fantastisk uppfinning som en stol. Och detta när alla bilister runt omkring på campingen sitter i sina fina stola och jäser och mår gott. Det finns små mycket lätta campingstolar (eller är det rent av barnstolar). I alla fall har vi var sin sådan stol så vi slipper att sitta på backen när vi skall äta vid tältet. De finns på Intersport och väger endast något hekto.