Späckhuggare i Antarktis - bilder och foton
Späckhuggarnas säljakt i Antarktis.


Längs fartygssidan står ett trettiotal åskådare med kikare och kamera. Varje gång späckhuggarna går till attack mot den försvarslösa sälen på isflaket låter kamerorna som kulsprutor. 

Vi är på kryssning i Antarktis. Framför oss utspelas ett riktigt drama. Det pågår en jakt på en säl. De fem späckhuggarna simmar runt runt den dödsförskräckta sälen. Vi ser hur valarna gång på gång gör organiserade och intelligenta  attacker. Varje gång simmar tre valar snabbt på linje bredvid varandra mot isflaket. Alldeles innan de når fram dyker de djupare och simmar under.  Den höga farten river upp en stor svallvåg som kastas in och över isflaket. Sälen har inte en chans att hålla sig kvar utan kastas som en vante ner i vattnet på andra sidan. 
Just då dyker valarna upp på andra sidan isflaket för att ta sälen, men den klarar sig upp varje gång. Kanske låter dom den löpa för att kunna träna ungarna så mycket som möjligt. 

Detta pågick under mer än en halvtimma tills sälen inte kom upp igen, då var dramat över. En biolog på fartyget sa att det var tre vuxna späckhuggare och två ungar. Dom höll på så länge med att fånga sälen för att låta ungarna lära sig jakt, annars hade dom kunnat ta den mycket snabbare.

Bilderna ligger i ett bildgalleriprogram där du kan förstora bilderna och sedan bläddra både framåt och bakåt. När du kommer till galleriet ser du ett antal småbilder. Förstora upp bilden genom att klicka på den. Ovanför den förstorade bilden kommer en text. Om det i slutet av den texten visar sig ett  *)  finns det en extratext som handlar om bilden. Denna text visar sig om du "hovrar" med pekaren över bilden.  Ju större skärm du har, ju större bilder. 
Bildernas filstorlek är normalt mellan 100 och 300 kb så det är bra om du ett relativt snabbt bredband. 

Till späckhuggarna - det är 68 bilder


 Tillbaka till Fotogalleriet

- Du är besökare          på denna sida sedan januari 2012