El Chaltén, Patagonia 2011

El Chaltén är en liten by eller samhälle som ligger inne i nationalparken "Parque National Los Glaciares" Nationalparken Glaciärerna vid kanten av Anderna alldeles vid foten av det berömda berget Fitz Roy. Invånarantalet är endast drygt 600 personer. Byn byggdes 1985 av politiska skäl och i syfte att visa närvaro nära gränsen mot Chile. Man är nämligen inte helt överens om gränsdragning i detta område. I dag är turismen enda anledningen till byns existens. Hit kommer årligen tusentals vandrare, klättrare och andra turister i alla åldrar och alla vill självklart se Fitz Roy. Att få se Fitz Roy är inte självklart då berget oftast är täckt av moln. Det finns massor av olika ställen att bo på, allt från billig camping till hotell med relativt hög standard. Det finns gott om restauranger, sportaffärer, utrustningsaffärer, souverniraffärer, arrangörer av olika outdoor-aktiviteter, mm. mm. Mobiltelefonen fungerar dock inte, men det finns satelittelefon och Internet på hotellen. De flesta turister gissar jag kommer hit med buss och i viss mån bil. På vägen tillbaka till El Calafate räknade vi mötande bussar. Vi slutade räkna vid 15 bussar när condoren dök upp vid sidan av vägen efter några mil (se nedan). Då fick vi annat att tänka på. El Chaltén ligger c:a 22 mil nordväst om El Calafate. 
Vägen till El Chaltén  -  Fitz Roy


Ett tiotal kilometer från El Chaltén ligger en av de stora glaciärerna i Sydamerika, Glaciar Viedma. Dagligen går guidade trekkingturer med olika svårighetsgrader dit. Detta var en av våra "måsten" så vi bokade en sådan tur. Resan går med buss, båt c:a 40 min till glaciärens frontkant. Därefter är det c:a 2 timmars lätt vandring på glaciären. Det krävs inga förkunskaper. Vi har stegjärn på fötterna så att vi inte kan halka, men vi har inga rep. Sträckan vi gick var kanske 3-4 kilometer. Det var kalasväder just den dagen och turen blev verkligen en stor upplevelse. 
Viedmasjön  -  Viedma glaciären


På återvägen från El Chaltén till El Calafate fick vi uppleva något som vi aldrig hade varit i närheten av tidigare. En condor på nära håll! Det var en ung condor som hade hittat något slags kadaver, troligen ett trafikdödat djur. Runt omkring condoren försökte tre stycken Southern Caracara att ta bytet. Efter några minuter lyckades en Caracara ta de slamsor som var kvar och condoren gav sig av. 
Återvägen från El Chaltén


Innan vi förlorar Anderna i sikte bakom oss tar jag dessa två panoramabilder över bergen. 
På bilden under kan en flock guanacos ses nere vid sjön. Platsen är Lago Argentinos östliga ände.

 
 


Bron över Lago Argentinos utloppsflod, Rio Santa Cruz, en av de stora floderna som går från bergkedjan i väster genom hela landet och ut i österhavet Atlanten. 

Tillbaka