Vykort från Rio de Janeiro
(nov 1999)

Världens mest omtalade och berömda badstrand? "Praia de Copacabana" i Rio. Bilden är tagen en vanlig vardag, den 25 nov. 1999. Det är åtskilliga tusen besökare. Att gå till beachen eller "Copa" sägs vara ett av Riobornas (cariocas) absolut viktigaste helgnöje. På lördag och söndag var det många 10-tusental, kanske 100 tusen! Man skulle kunna säga att det var "ståplats". Vi badade själva så kameran var inte med den gången.
Bergstoppen i bakgrunden är "Pau de Acucar", Sockertoppen.
Vattenkvalitén verkade vara tveksam. Bilden är tagen från den sydligaste delen av beachen och just där såg vattnet ut att vara mycket skitigt. Det syns nog. Just här skulle jag aldrig gå i vattnet. Detta ställe var i alla fall det enda ställe på någon av stränderna vi besökte där det verkligen syntes tydligt att det var skitigt badvatten. Vi besökte tre badstränder, Copacabana, Ipanema och Sao Conrado. Dessa badstränder ligger på rad med Copa närmast centrum och de andra västerut. Vi badade i alla fall – men mitt på Copacabana, där det i alla fall såg tillräckligt rent ut för att vi skulle prova. Man måste ju bada när man är i Rio och det är mitt i vintern hemma. Tyvärr är temperaturen inte särskilt hög, drygt 20 grader C, i vattnet alltså. I luften är det mellan 25 och 30 grader C.


Copacabana är precis 4000 m lång och utmed hela sträckan har man anlagt en gång- och cykelväg som ligger mellan stranden och avenyn (Avenida Atlantica). På denna "motionsväg" kunde vi se massor av motionärer dagligen. Dom börjar mycket tidigt på morgonen. Jag hyrde själv en cykel och testade.


"Praia de Ipamema". Västerut bakom dubbeltoppen (som inte är Sockertoppen) ligger nästa stora "praia", Sao Conrado.


Från sockertoppen och rakt söderut mot Copacabana. Tyvärr eftermiddag och motljus och jag missade flera fina bilder från denna mycket berömda bergstopp.

Man bör nog vara här på morgonen eller åtminstone på förmiddagen för att få bra bilder då huvuddelen av staden ligger i söder och väster. Sockertoppen är 394 möh och absolut stupbrant. Enda vägen upp är en linbana, eller klättervägen.

Bakom udden längst bort ligger ytterligare en världsberömd badstrand, "Praia de Ipanema", som också är c:a 4 km lång.


Om vi vänder oss mera västerut dyker en mycket välkänd figur upp mot kvällshimlen. Kanske en av de mest kända statyerna i världen? Vem vet. Statyns namn är "Cristo Redentor" (frälsaren) och står på en klippa med namnet Corcovado, lika brant som Sockertoppen, men skillnaden är att den är 704 meter över havet, mitt i stan! Här kan man tala om topografi!


Från Copacabanas norra del mot Corcovado och Cristo Redentor. Corcovado är så hög och pga. av att den ligger mitt i stan gör att den syns från praktiskt taget från varje hörn av staden.


Att Rio är fruktansvärt kuperat illustreras lite av denna bild. Det finns massor av mycket branta berg eller sluttningar och på dessa har man byggt små bostadshus otroligt tätt.
Från Sockertoppen, rakt mot nordväst och inåt landet. Längst bort ligger ytterligare en badstrand, Praia do Flamengo. Stadsdelen till vänster om stranden heter Flamengo, från vilken ett av de stora fotbollslagen i Brasilien kommer, nämligen Flamengo. Bakom kullen till vänster ligger världens största fotbollsstadion, Maracaña stadion. Jag antar att det är Flamengo´s hemmaplan.
Corcovado - Cristo Redentor

   . 

Statyn är en fantastisk skapelse. Den är byggd i armerad betong (naturligtvis). Måtten är imponerande, höjd 30 m från det svarta fundamentet och 27 m mellan fingerspetsarna. Inne i fundamentet finns en kyrka, ganska liten men ändå.


Utsikten från Corcovado (toppen heter så) är fullständigt otrolig eller ska man använda ordet sanslös. Det är faktiskt svårt att kommentera. Sannolikt det mest fantastiska vi har sett. Man har känslan av att flyga. Rakt nedanför (söderut) ligger en sjö inne i stan. Märkligt att vi befinner oss mitt inne i en världsstad.


Bilder från Corcovado, fortfarande. Detta, vänner, är världens största fotbollsarena, Maracaña stadion i Rio. Det sägs att man har haft inne 180 000 personer på fotboll! Tyvärr var vi inte ens i närheten av denna berömda skapelse – men nästa gång!


Känslan att stå uppe på Corcovado och spana ner i stan är mycket mäktig. Det känns som om någon ex.vis en konstnär, visionär eller liknande, en gång i tiden suttit och placerat ut stränder, sjöar, berg osv för att det skulle bli vackert uppifrån eller för att det skulle bli världens vackraste stad.
Sjön heter "Lagoa Rodrigo de Freitas". Runt sjön går ett motionsspår alldeles utefter stranden. Spåret är 8 km långt. Det kan ge en uppfattning om sjöns storlek.

Bakom sjön, alltså där det är smalast, ligger Ipanema och bakom Ipanema Atlanten. Den ovala saken till höger är en hästkapplöpningsbana, (Hipódromo).


Svår bild. Disigt och i starkt motljus. Bilden tagen mot nordost. Sockertoppen i mitten. Stadsdelen som syns innan Sockertoppen heter Botafogo och är bara en pytteliten del av hela Rio. Beachen hitom Sockertoppen heter Praia do Botafogo och ligger verkligen i centralt. Bakom den runda kullen längst till höger skymtar lite av Copacabanas vita strand.


Är man i Rio måste man ju gå på show. Vi var på dansshow eller kanske man kan kalla det sambashow. Naturligtvis helt turistiskt. Kan man inte åka dit under själva Riokarnevalen så får detta vara ett surrogat och det var inget dåligt sådant. Det var full fart i två timmar.


Jag spar en av de bästa grejorna till sist. Det här var helt enkelt makalöst att titta på. När vi anlände till dansshowen var det c:a en halvtimma kvar till själva showen skulle börja. Under tiden som lokalen fylldes med folk och som uppvärmning tills showen skulle börja, uppträdde denna flicka, klädd i brasilianska fotbollslandslagets dräkt. Gissningsvis var hon c:a 12-13 år. Hon trixade med fötter, knän och huvudet och höll en fotboll i luften hela tiden utan att ens en enda gång vara i närheten av att tappa den i golvet! Det kan man kalla att "joxa med trasan". Vilka applåder hon fick när det var klart! Det var grejor för en som aldrig lyckats hålla en boll i luften mer än några tillslag.
Brasilien är ett mycket stort land. Det är 8 511 965 km2 vilket innebär att det är nästan 19 (nitton) gånger så stort som Sverige! Vi har inte ens sett en mikroskopisk del av landet och den vi har sett är inte särskilt representativ. Det finns sannolikt otroligt mycket att uppleva och se där. Språket är portugisiska, vilket i min mening är ett mycket svårt språk med svåra betoningar och ljud. I resten av Sydamerika talar man spanska, som är ett betydligt lättare språk för oss att hjälpligt lära. Innan vi åkte gick jag en nybörjarkurs i spanska och lyckades faktiskt lära mig några ord och uttryck. Dessa testades i Rio. Till min glädje fann jag att dom portugistalande brasilianarna förstod allt som jag tordes säga på spanska. Detta innebär att man troligen kan klara sig mycket bra i Brasilien med lite turistspanska. Bra att veta, eller hur?

Maten i Brasilien, hur var den? Man kan ju naturligtvis inte uttala sig så mycket efter så kort tid, men….. Av de fyra kvällsmiddagar vi åt (tre i Rio och en i Sao Paolo på hemvägen) lyckades vi inte äta upp någon helt och hållet! Hemskt att behöva lämna mat kvar på tallriken!! Vi har ju blivit lärda att äta upp. Det var dessutom gott och billigt.

Efter 3 1/2 dag åkte vi vidare mot Santiago de Chile som egentligen var vårt mål. Detta var tyvärr förutbestämt och bokat hemifrån. Vi viste ju inte om vi skulle trivas i Rio när vi bokade. Det sägs ju vara så farligt där. Det var i alla fall en felbedömning. Om vi hade rest på vårt vanliga sätt, dvs. med ryggsäck och planerat allt eftersom dagarna går, hade vi garanterat stannat ytterligare några dagar. Det fanns mycket kvar att se.
Men Rio har ju också en riktigt usel baksida, en riktig slum. Den såg inte vi och det kanske var tur. Det är inget ställe som man som turist rekommenderas att gå i och vi hade inte heller en aning om var det var. Rio är så fruktansvärt stor och vidsträckt och den stadsdel som vi bodde i, Copacabana, är så stor att trots att vi gick och gick inte ens hann se den ordentligt. Rio har 6 milj. invånare i själva sta´n och om omgivningarna eller förstäderna också räknas finns det c:a 15 milj. invånare.
Stanna till och tänk efter lite – det är nästan två stycken Sverige!
Vi längtar tillbaka
Tillbaka