El Calafate, Patagonia 2011

Detta är andra gången vi besöker El Calafate. Första gången var 2006. Staden ligger vid den södra stranden av Argentinas största insjö, Lago Argentino. Idén med att åka hit en andra gång var att det är så mycket att se och besöka i området som vi missade förra gången. Vi hade planerat att hyra bil och röra oss i omgivningarna runt El Calafate och dessutom besöka El Chaltén, c:a 22 mil norrut. Vi hade inte tid att åka dit förra gången och där finns verkligen saker att göra och att se. 
El Calafate

Två mycket stora och ett antal mindre glaciärer "rinner" ut och kalvar i Lago Argentino. De två stora heter Perito Moreno och Glaciar Upsala. Båda har fått namn efter framstående forskare som gjort stora insatser i området. Den sistnämnda har fått namn efter den svenska staden Uppsala. Perito Moreno besökte vi när vi var här första gången och nu hade vi tänkt besöka både Upsala och Perito Moreno per båt. Det går dagliga heldags båtturer ut till Upsalaglaciären och dom övriga. Tyvärr var issituationen sådan att båten inte kunde komma fram till Upsala så vi fick nöja oss med Perito Moreno ännu en gång. Det var ju synd för där rök en av de inplanerade sevärdheterna. Vi gjorde en heldagstur med hyrbilen till Perito Moreno i stället och denna glaciär är otroligt mäktig och verkligen sevärd. Jag tror att det är världens största glaciär som kalvar i en insjö. Man kan följa med på guidade trekkingturer ut på Perito Moreno medan Upsala bara kan ses från båt. Vi hade också planerat denna trekkingtur, men eftersom vi redan hade hunnit göra en trekkingtur på Glaciar Viedma i El Chaltén hoppade vi över denna. Jag har beskrivit mera fakta om denna väldiga glaciär på ett annat ställe här på hemsidan så jag gör det inte här. Gå till Perito Moreno 2006 via denna länk. 

Vi bodde fyra dygn på Hotel Upsala så vi fick lite svenskt i oss också, men det är bara namnet som är svenskt. Förra gången vi var här fanns det också en restaurang Upsala, men tyvärr var den stängd nu så vi fick inte prova den. 

Perito Moreno glaciären 

Panoramabild över Perito Moreno glaciären. Klicka på bilden.

Tillbaka