Påskön - Isla de Pascua - Rapa Nui

Mitt ute Stilla Havet c:a 370 mil från den Chilenska kusten ligger världens mest avlägsna bebodda ö och kanske också den mest mystiska ön i världen. Frågan är vad ön är mest känd för. Är det för att den är så otroligt avlägsen och isolerad, för sina fantastiska stenstatyer, för att det är så svårt att fastställa öns historia innan de första européerna hittade ön på påskdagen 1722, mm. mm? Naturligtvis är det allt detta sammantaget. Titta på bilderna! De är tagna under en oförglömlig vecka i mitten av december 2005. Den den som vill se många bilder från Påskön skall kolla i detta bildarkiv. Det är många bilder med "stengubbar", men även andra typiska företeelser är representerade. Jag har försökt att också visa hur ön ser ut vid sidan om statyerna. 

Detta bildarkiv med texter gör verkligen inte anspråk på att på något sätt försöka lösa några som helst gåtor, endast att visa hur det ser ut. Den information som finns i mina texter har jag hämtat i böcker, broschyrer, hemsidor på Internet, mm. Dessutom har jag ju varit där och tittat och därför kunnat bilda mig en egen uppfattning om vissa saker. Det finns massor att läsa på Internet. Använd några av  Ahu-namnen, ortsnamnen, osv. som sökord och du kommer att finna massor av intressant läsning. 

Klicka på bilderna för större storlek (c:a 100 kB) och bildtexter. Här finns mycket bildtexter.
Fortsätt sedan genom hela bildserien genom att klicka på "nästa bild" eller "vidare till ....". Då missar du inget.
Några bilder från staden Hanga Roa

 
Det finns otroliga blommor och vågor att fotografera - och en och annan fågel förstås och vågor är det verkligen gott om. 

 
Några bilder från olika delar av ön. 

 
Bilder från olika delar av ön.
Nu går vi över till att titta på det som Påskön är mest känd för, stenstatyerna eller som dom kallas på det lokala språket, Moai. Alla moaier som står uppställda, står på en plattform som kallas Ahu. Vissa moaier har en röd huvudbonad, hatt eller som en del säger hårknut. Oavsett vad det är så kallas den Pukao
Vi kommer till sist till vulkanen Rano Raraku, (uttalas Raráko) som enligt min mening är det mest sevärda på hela ön. Det är här i detta berg som alla moaierna har tillverkats genom att man manuellt med stenyxor har huggit ut dem. Enligt en bok som jag köpte på Påskön gäller följande statestik:
- Totalt antal moaier på ön är 887 stycken.
- Antal transporterade och placerade på en Ahu (plattform) är 288.
- Kvarlämnade i stenbrottet i vulkanen Rano Raraku är 397. Detta i olika stadier av tillverkning.
- Antal moaier på väg till en Ahu är 92.
- Den största moaien som varit uppställd på en Ahu är 9,8 m hög och väger c:a 80 ton, Ahu Te Pito Kura.
- Den allra största, "jätten", (el Gigante på spanska) ligger fortfarande kvar i berget påbörjad och ofullbordad. Den är 21,6 m lång och har beräknats till att väga c:a 300 ton om den hade blivit fullbordad.
Man kan tydligt se att de moaier som är kvar i och omkring berget i huvudsak är större än de som står eller ligger ute vid Ahuerna. Kanske man fick storhetsvansinne. Moaierna blev större och större ända tills man började med "jätten". Kanske den giganten blev droppen som fick den berömda bägaren att rinna över. Efter att man huggit på den ett tag insåg moaihuggarna att det inte skulle gå och man gjorde uppror och allt tog tvärslut? INGEN KAN VÄL HA GJORT DETTA ENORMA ARBETE FRIVILLIGT? Allt moai-arbete upphörde nämligen helt plötsligt och allt står fortfarande kvar precis som man för flera hundra år sedan lämnade allting! Arbetet i stenbrottet var antagligen farligt också. Man kan väl bara gissa hur många som har blivit klämda till döds eller allvarligt skadade. Särskilt farligt var det nog för den eller de som slog det sista hugget innan moaien släppte från klippan och kanske välte i fel riktning. 
Jag tycker mig också kunna se att moaierna som finns kvar i stenbrottet och som naturligtvis måste vara de allra senaste = "yngsta", har ett helt annat utseende än flera av de "äldre" som är restaurerade och står uppställda på sina Ahuer. Jfr. dessa med de första i bildserien från t.ex. Ahu Akivi, Ahu Hanga Kio'e eller Ahu Tongariki. 
Vi avslutar bildserien med ett besök på toppen av vulkanen Rano Kau. På toppen av vulkanen finns en restaurerad "by" med hus uppbyggda helt i sten och på samma sätt som originalen. Namnet på byn är Orongo och det var här som man höll den årliga tävlingen om vem som skulle årets fågelman och få otroliga privilegier under hela året. 
Vyerna från toppen av Rano Kau är fantastiska.
.....
.......
Två st panoramabilder bestående av flera hopsatta bilder, därav lite skarveffekter. Ta även en titt på dessa provbilder.
Jag har gjort en fotobok på 60 sidor fullproppade med bilder och texter. Boken innehåller 130 st både stora och små bilder. Formatet är stående A4 och sidorna är tryckta på 170 grams papper. Jag har köpt hem några stycken och den som vill får köpa den till självkostnadspriset 399:- (det pris jag själv har fått betala) plus porto. Om du är intresserad, v.g. sänd ett mail till  rs@hydron.se  med din adress, så kontaktar jag dig tillbaka om betalningen och hur den skall levereras. Om du hellre vill ringa är numret 070-621 05 50. 


Till sist. Den som vill läsa Påsköns "upptäckare" holländaren Jakob Roggeveens dagbok om hur det verkligen gick till på påskdagen 1722 kan gå till länken nedan. Mycket intressant. På sidan 89 - 95 i boken om Jakob Roggeveens världsomsegling går det att läsa hans egen rapport om besöket på ön.
 http://www.canadiana.org/ECO/PageView/35631/0097?id=cc34c22b1baf1646

 Tillbaka
- Du är besökare              på denna sida sedan 7 okt. 2007